Kiropraktikk

Kiropraktoren er primær kontakt så du trenger ikke henvisning for å oppsøke kiropraktor eller for å få trygderefusjon.

Ordet kiropraktikk kommer fra gresk og betyr «å utføre med hånd». Kiropraktoren fjerner ubalanser i ryggsøylen og resten av kroppens ledd og muskulatur. Med veiledning og behandling hjelper kiropraktoren til for å optimaliserer kroppen sin fysiologi, som betyr at med riktig kiropraktisk tilnærming er det din egen kropp som gjør jobben med å fjerne smertene. Du blir vurdert om du har ett medisinsk eller kiropraktisk problem og henvist eller behandlet deretter. Kiropraktoren vil undersøke og behandle deg ut ifra din optimal helse, og er ekspert på å behandle muskulære og nevrologiske lidelser. Kiropraktoren henviser til fysioterapi, fastlege eller spesialist ved behov.

Nyttig informasjon for deg som ønsker time hos kiropraktor:

 • Det er ikke behov for henvisning til kiropraktoren.
 • Alle som oppsøker kiropraktor får automatisk støtte fra HELFO. Det du betaler er en egenandel, og du behøver ikke å søke for dette.
 • Kiropraktoren har sykemeldingsrett.
 • Kiropraktoren har henvisningsrett.
 • Kiropraktoren har på lik linje med fastleger avtale med NPE (norsk pasientskade erstatning), som både er ett kvalitets stempel og ekstra trygghet for deg å velge kiropraktikk for dine plager.

Vanlige spørsmål:

 1. Hvordan utdannelse har en kiropraktor?

  En kiropraktor har den lengste og mest utførlige utdannelsen innen manuell behandling og tar 6 år. 5 år fulltid på universitet og deretter ett år i turnus tjeneste. En kiropraktor er primær kontakt og sykemelder og henviser direkte til medisinsk spesialist om dette skulle være nødvendig.

 2. Hva er en kiropraktor nevrolog / Nevrokiropraktor?

  Som kiropraktor kan man videreutdanne seg i nevrologi. Da må du først bruke flere år på nevrologisk videreutdanning og deretter bestå skriftlig og muntlig nevrologisk eksamen. Da kan man bli kredittert av American Chiropractic Neurology Board (ACNB) og bruke tittlene DACNB etter navnet sitt (Diplomate of American Chiropractic Neurology Board).

  En kiropraktor nevrolog bruker muskel – skjelett systemet og sanse systemet mens de samhandler dette med det nevrologiske system for å forbedre livskvalitet.

 3. Hva er en kiropraktisk justering?

  En kiropraktisk justering er bare en av flere tilnærminger som foregår under en konsultasjon hos kiropraktor, ved siden av ernærings veiledning ved behov og råd for spesifikk trenings øvelser. En kiropraktisk justering er den mest spesifikk måten å få riktig strekk til riktige muskler rundt leddet, og dermed få tilbake funksjon og mindre smerte. Den er rask og komfortabel.

 4. Hva er “knekke” lyden?

  Knekke lyden som ofte kommer sammen med en justering er forandring av trykk inne i leddet hvor gasser trekker seg ut og inn av leddvæsken. Selve lyden har ingen funksjon for smertelindring, men lyden har noe placebo effekt ved at man føler man får en bekreftelse på at leddet har beveget seg litt ekstra. Det trenges ingen kunnskap eller særlig trening for å presse på en rygg og lage slike lyder. For at riktig muskler og sener rundt leddet skal stimuleres og hevelse rundt leddet roe seg raskt og unngå ytterligere smerter, bør dette utføres av en godkjent kiropraktor.

 5. Hva skjer under en konsultasjon med kiropraktoren?:

  En konsultasjon hos kiropraktor vil inneholde vurdering av kosthold, rådgivning av riktig bevegelse og vurdering for kiropraktisk leddjustering.

  Kiropraktoren bruker den allerede selv-helende egenskapen som din kropp bruker når du skader deg fra f.eks. ett fall. Kiropraktoren har medisinsk grunnutdannelse til å oppdage faresignaler med din helse.